Fiskemetoder

Vi börjar med att presenter våra vanligaste fiskemetoder som är spinnfiske, mete, flugfiske, trollingfiske, havsfiske och isfiske.

Spinnfiske

Mete

Flugfiske

Trollingfiske

Havsfiske

Fiskarter

Vi får mycket frågor om hur man använder olika produkter och hur man fångar olika fiskarter. Vi har därför satt ihop denna guide inom det vanligaste fisket, med presentation av populära fiskemetoder, och hur man fångar t.ex abborre, gädda, gös, regnbåge, havsöring, strömming, röding och lax. Vi går även igenom hur man får tag i betesfisk och hur man gör vid kräftfiske. Här följer tips på hur man fångar våra vanligaste arter i insjö och längs våra kuster.

Fiska Abborre

Fiska Gädda

Fiska Gös

Fiska Regnbåge

Fiska Havsöring

Fiska Strömming

Fiska Makrill

Fiska Röding

Fiska Lax

Fånga betesfisk

Fjällfiske

Fiska Kräftor

Sex fisketips för nybörjare

Har du nyss upptäckt fisket som en spännande fritidssyssla? Då har du hittat rätt! Det är något speciellt med att komma ut i naturen och få uppleva spänningen när ett flöte dyker eller ett spö böjs. 

1. Fiska under rätt tid på dagen

Fisken rör sig uppåt ytan och neråt botten i vattnet, beroende på temperatur och annat. De är även aktiva i perioder, s.k. huggperioder. På sommaren är det morgon och kväll som är bäst för fiske, men självklart hugger de även på dagen. Regn och blåst kan ibland vara bra, för fisken blir mindre skygg då.

2. Välj rätt spö

För nybörjare blir det lätt en djungel med längder, kastvikter, rullstorlekar och olika material. Vårt tips är att rådfråga oss, eller välja någon av våra färdiga fiskeset. Läs vår guide om att välja rätt spö

3. Välj rätt drag

När du ska plocka ihop din första låda med fiskedrag ska du först fundera på vilka fiskarter du siktar på att fånga, och sen välja drag som imiterar deras föda. Därefter är vårt råd att välja beten i varierande storlekar, modeller och färger. Vi har satt ihop flera färdiga blandningar som passar både proffs och nybörjare.

4. Fiska i formen av en solfjäder

När man fiskar ska man “fiska av” vattnet. Du kan t.ex. börja kasta till vänster, och sen jobba dig åt höger med täta kast. Formen på området du fiskar av blir då som en solfjäder. Finns det fisk i det området kommer de garanterat se ditt drag. Nappar det inte så testa att byta drag, eller byta plats och upprepa proceduren.

5. Skriv dina fångster i en fiskedagbok

När du väl fått fisk kan det vara bra att analysera varför. Vad gjorde att den nappade just då? Det är därför smart att anteckna väder, tid, datum, plats och vilken utrustning du använde. När du sen har samlat på dig tillräckligt mycket data så kan du kanske se ett samband mellan hur du fiskar och när du får napp. Idag finns flera appar man kan använda som fiskedagbok,

6. Tänk på miljön

Skräpa inte ner i naturen. Förstör inget. Ta inte upp mer fisk än du tänkt äta. Bedriv hållbart “Catch and Release”, vilken betyder att man fångar och återutsätter fisken. Hantera den försiktigt, kroka ur försiktigt och håll fisken i vattnet så mycket som möjligt. Då får vi ett hållbart fiske med fisk till alla.